Krem z dyni Lubin Porady Przepisy kulinarne Wiadomości by rs - 28 listopada 202128 listopada 20210 Udostępnij Gdy za oknem złota jesień warto korzystać z jej owoców. Gęsty, sycący krem z dyni z dodatkiem słodkich batatów, kurkumy i imbiru nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka i dla oczu!Reklama Składniki: (na 4-6 porcji): • bulion 600-800 ml (zależnie od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać) • olej Rapso do smażenia • 1 dynia piżmowa (ok 1 kg) • 5 kg batatów • 2 małe cebule • 2 ząbki czosnku • 2 bataty • pestki słonecznika KRESTO • pestki dyni KRESTO • sól • pieprz • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka papryki wędzonej • kurkuma – do smaku • imbir świeży – do smaku • jogurt kozi – do smaku • natka pietruszki – do smaku Wykonanie: W garnku podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i ząbki czosnku. Dodajemy bataty i wydrążoną dynię, również pokrojone w kostkę, paprykę, kurkumę, starty imbir, sól i pieprz. Dodajemy 500 – 600 ml. bulionu i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy jogurt i całość blendujemy. Po rozlaniu do miseczek/talerzy dekorujemy pestkami słonecznika i dyni. Smacznego! Podobne