Zdrowy smak natury Przepisy kulinarne Wiadomości by maks - 5 stycznia 20185 stycznia 20180 Udostępnij Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał. Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie.Reklama Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska – pokrojone w dwu centymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian. SKŁADNIKI Na ciasto: 200 g mąki gryczanej 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 300 ml wody sól olej do smażenia Na farsz: 3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well 500 g mrożonego szpinaku (całe liście) 100 g serka typu feta 2 szalotki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy. Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części. CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA PORCJI: 4 porcje WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne. Gotowe! Smacznego! W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well. Podobne